limerick-groninger

Een blog over Ierland.

Culinair Ierland.

Een reactie plaatsen

Ierland is niet een land dat bekend staat als een land van culinaire genoegens. Men gaat meestal op vakantie naar Ierland voor de rust en ruimte, de sfeer, de pubs en de muziek. De traditionele Ierse keuken is eenvoudig met veel aardappelen, kool, stoofpotten, uit Engeland overgewaaide mushy peas (melige erwtenmoes) en fish en chips, rustieke broden en als salade kleffe coleslaw; veel mayonaisse met hier en daar een sliertje witte kool en wortel.

De Ierse stew en het Ierse sodabread zijn heerlijk op z’n tijd maar een mens wil wat variatie. Gelukkig is er in Ierland op culinair gebied veel verbeterd, hetgeen we mede te danken hebben aan de economische bloei in de jaren 90 van de vorige eeuw, in Ierland “The Celtic Tiger” genoemd. Er kwamen buitenlanders naar Ierland die het werk gingen doen waar Ieren zich te goed voor voelden maar ook hoog opgeleide buitenlanders vonden Ierland ineens aantrekkelijk om er te gaan wonen en werken. Ieren zelf hadden meer geld te besteden en gingen vaker op vakantie in het buitenland om weer terug te komen met visuele maar ook culinaire indrukken. Het aanbod van groenten en fruit in de supermarkten werd diverser en tussen 1989, de eerste keer dat ik naar Ierland reisde, en nu, heb ik vele eettentjes, toko’s, Poolse en andere buitenlandse winkels in het straatbeeld zien verschijnen. In de stad Limerick vind je nu naast de onvermijdelijke Chinees een Libanees restaurant, Japanse, Thaise, Italiaanse, en allerlei soorten fusion restaurants waarin soms ook Iers traditioneel eten een facelift heeft gekregen.

Begin 2016 werd ik gevraagd om als fotograaf deel te nemen aan een kookboek met daarin recepten van vijftig restaurants in de midwest regio. Het geld van de verkoop is bedoeld voor een borstkankerunit in een ziekenhuis in Limerick. In totaal werkten er zeven fotografen mee en ik was gevraagd om acht restaurants voor mijn rekening te nemen. Ik was aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van het eten in alle acht restaurants, die zich voornamelijk in het graafschap Limerick bevonden, met uitzondering van een in Tipperary en een in Killaloe, County Clare. Er valt tegenwoordig in Limerick en in de rest van Ierland veel te genieten op culinair gebied waarbij het aanbod in de steden natuurlijk het grootst is, maar waar je ook op het platteland nu soms juweeltjes tegenkomt met aan de kust verse vis en schaaldiergerechten.

Wanneer je wilt weten waar je in Ierland het beste kunt eten, kun je tripadvisor raadplegen maar tripadvisor is niet altijd even betrouwbaar. Daarom kun je beter voor een onpartijdige voedselkenner kiezen en Ierland heeft zo iemand in de persoon van John McKenna die al vanaf 1991, samen met zijn vrouw bezig is om culinair Ierland te verkennen en in kaart te brengen waarbij hij uitgaat van eters met een gemiddeld budget. Hij schreef restaurantrecensies voor gerespecteerde kranten en geeft de McKenna guides uit: een serie gidsen met de beste eet en slaapgelegenheden in Ierland. Nu hoef je niet meteen een van hun gidsen aan te schaffen om achter de beste eetgelegenheden te komen. Ze hebben ook een uitgebreide website waarop naast regionale eetgelegenheden, ook een speciale plek voor de eetgelegenheden in Ierse steden is.

Op de website van de McKennagidsen kun je een zoekopdracht geven voor plaatsen in Ierland en je krijgt dan een lijstje met de beste eetgelegenheden. Met de hulp van de McKenna’s kun je van je Ierlandvakantie ook een interessante culinaire ervaring maken.

http://www.guides.ie/ireland

Hieronder een paar foto’s uit verschillende restaurants waarin ik heb gefotografeerd. (Klik op de foto om het groter formaat te zien)

 

 

Auteur: limerickdolf

English: My Name is Dolf Patijn. I'm a Dutchman but I live in County Limerick in Ireland. I'm a photographer and I play Irish traditional music. As a photographer I work for ilovelimerick.ie and freelance. If you would like to buy prints of my photos you can contact me on digitaldolf@yahoo.ie ------------------------------- Nederlands: Mijn naam is Dolf Patijn. Ik ben een Groninger maar woon sinds het jaar 2000 met mijn Ierse vriendin en twee katten in het zuidwesten van Ierland. Naast mijn werk in de gezondheidszorg, fotografeer ik (o.a voor ilovelimerick.com) en speel ik Ierse traditionele muziek. Mijn foto's zijn te zien op mijn nieuwe site: digitaldolfphotography.wordpress.com op Facebook (https://www.facebook.com/digitaldolfphotography), Flickr (digitaldolf) en op mijn fotoblog (http://digitaldolf.blogspot.ie/). Ook verzorg ik een kattenblog in het Engels (http://felinerambles.blogspot.ie/) Een van mijn grootste hobbies is het lezen van fictie en ik ben ook op Goodreads te vinden (https://www.goodreads.com/user/show/3303223-digitaldolf)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s