limerick-groninger

Een blog over Ierland.

Brexit.

Een reactie plaatsen

Begin jaren 90, de eerste keer dat ik door Noord-Ierland reisde, was er nog een hevig versterkte, door Britse soldaten bewaakte grenspost. Toen ik in de bus vlak voor de grenspost mijn camera tevoorschijn haalde, werd me direct verteld om die weer weg te stoppen omdat de camera anders aan de grens afgepakt kon worden want foto’s maken bij de grenspost was uit den boze. Door de Noordierse straten liepen en reden nog gewapende patrouilles en er vlogen geregeld helicopters over. In augustus 1998 ging er in Omagh een autobom af, vier maanden na het tekenen van het Good Friday vredesverdrag. Een splintergroep was het niet eens met dit verdrag en had daarom deze laffe bomaanslag gepleegd waarbij 29 mensen om het leven kwamen. Orla en ik waren een dag tevoren nog in Omagh geweest, wat het voor ons wel heel dichtbij bracht. Daarna werd het betrekkelijk rustig in Noord-Ierland, op enkele jaarlijkse incidenten rond de oranjemarsen in juli na. De grensposten werden afgebroken en de grensbewaking verdween. Het vredesproces bleek te werken. Sindsdien is er een levendig grensverkeer met de bijbehorende handel waarvan de bewoners in de grensstreek voor een groot deel afhankelijk van zijn.

Jammergenoeg lijkt het Verenigd Koninkrijk nu roet in het eten te gaan gooien met hun Brexit. Aangezien Noord-Ierland deel is van het Verenigd Koninkrijk, wordt dit de enige fysieke landsgrens tussen dat Verenigd Koninkrijk en de EU, een grens die de meeste Noord-Ieren en Ieren open willen houden voor uiteenlopende redenen. Een harde grens betekent dat het grensverkeer niet meer vrij is, dat er allerlei heffingen op producten komen, dat er andere regels gaan gelden in de beide delen en dat aardig wat mensen problemen zullen krijgen met hun werk aangezien sommige grensbewoners over de grens werken. We hebben het dan nog niet eens over de grensbewaking gehad die nodig is in het geval er geen goede overeenkomst wordt afgesloten en er een harde grens komt. Dat zal de republiek Ierland flink wat geld gaan kosten want het gaat hier over een 499 km lange grens met veel kleine slingerweggetjes waarbij waarschijnlijk militairen moeten worden ingeschakeld om langs alle kleine weggetjes in het grensgebied te patrouilleren om smokkelen tegen te gaan.

Een ander gevaar dat op de loer ligt is het weer oplaaien van sectarisch geweld. In Noord-Ierland loopt men nog altijd op eierschalen en er is niet veel voor nodig om de zo lang onderhandelde vrede weer op losse schroeven te zetten.

Het Verenigd Koninkrijk is daarom in onderhandeling om de grens met de Ierse republiek open te houden, ook bij een no-deal brexit. Daarvoor is een zogenaamde “backstop” constructie bedacht: een noodplan waarbij de Europese Unie wil dat Noord-Ierland in de douane-unie blijft, hetgeen de Britten niet willen omdat ze geen uitzonderingspositie willen voor Noord-Ierland binnen het Verenigd Koninkrijk. De Britten willen liefst als geheel tijdelijk in de douane-unie blijven, maar dat ziet de EU absoluut niet zitten en ook de harde kern van de Brexit aanhangers vreest dat het Verenigd Koninkrijk dan nog een hele tijd aan Brussel vastzit en zit die deal ook niet zitten. Natuurlijk zijn er nu velen in zowel het VK als Noord-Ierland en de republiek Ierland die stiekem hopen dat de hele Brexit op deze problematiek strandt en dat de Brexit niet meer doorgaat. Het zou Ierland in ieder geval een hoop geld schelen want zelfs al komt er een overeenkomst en een open grens met Noord-Ierland; het gaat alleen al voor de handel veel geld kosten met alle regels en in – en uitvoerrechten. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke markt voor Ierland. Hier in Ierland vreest men voor een nieuwe recessie na een Brexit. Vooralsnog blijft het spannend en houden de Ieren hun adem in.

Controle post van het Britse leger.

Een Noord-Ierse controle post van het Britse leger in de jaren 80.

road block

Kleine wegen waren geblokkeerd op de grens van Noord-Ierland en Ierland.

De grens tussen Noord-Ierland en Ierland anno 2019.

Grensprotest tegen de Brexit bij grensovergang tussen Ierland en Noord-Ierland.

 

Auteur: limerickdolf

English: My Name is Dolf Patijn. I'm a Dutchman but I live in County Limerick in Ireland. I'm a photographer and I play Irish traditional music. As a photographer I work for ilovelimerick.ie and freelance. If you would like to buy prints of my photos you can contact me on digitaldolf@yahoo.ie ------------------------------- Nederlands: Mijn naam is Dolf Patijn. Ik ben een Groninger maar woon sinds het jaar 2000 met mijn Ierse vriendin en twee katten in het zuidwesten van Ierland. Naast mijn werk in de gezondheidszorg, fotografeer ik (o.a voor ilovelimerick.com) en speel ik Ierse traditionele muziek. Mijn foto's zijn te zien op mijn nieuwe site: digitaldolfphotography.wordpress.com op Facebook (https://www.facebook.com/digitaldolfphotography), Flickr (digitaldolf) en op mijn fotoblog (http://digitaldolf.blogspot.ie/). Ook verzorg ik een kattenblog in het Engels (http://felinerambles.blogspot.ie/) Een van mijn grootste hobbies is het lezen van fictie en ik ben ook op Goodreads te vinden (https://www.goodreads.com/user/show/3303223-digitaldolf)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s