limerick-groninger

Een blog over Ierland.

Openbaar vervoer in Ierland.

3 reacties

Orla en ik wonen op het platteland van het graafschap Limerick, drie kilometer buiten een dorp en hebben daarom een auto nodig want openbaar vervoer is er bijna niet. Wij hebben vrienden die in de stad Limerick wonen en geen rijbewijs hebben. Zij doen alles binnen de stad met de bus of lopend en rijden met anderen mee of pakken de trein of bus voor verdere reizen. Er wordt door Ieren zelf veel over het openbaar vervoer geklaagd: over bussen die te laat zijn, treinen die niet rijden, maar ik zie wanneer ik Nederlandse tv kijk, dat het daar niet veel anders is. (Van België weet ik het niet.)

Het is wat anders wanneer je op vakantie naar Ierland gaat. Dan heb je wat meer de tijd aan jezelf. Natuurlijk moet je weer op tijd op een luchthaven zijn maar die verbinding is meestal goed en betrouwbaar. Anders wordt het wanneer je in de dunner bevolkte gebieden wilt rondreizen. Toen ik nog in Ierland op vakantie kwam had ik geen rijbewijs, reisde per trein en bus naar een plaats, boekte mijzelf en mijn toenmalige vriendin (die ook geen rijbewijs had) in bij een b&b, huurde daar een fiets en maakte circulaire tochten om daarna per bus weer verder te trekken naar een andere plaats, alwaar zich hetzelfde herhaalde. Ik heb op die manier veel van Ierland gezien. Toen ik Orla ontmoette veranderde dat want zij had een rijbewijs, dus huurden we een auto wanneer we op vakantie naar Ierland gingen. In 2000 gingen we in Ierland wonen en haalde ik mijn rijbewijs in Ierland. Nu reizen we bijna nooit meer met het openbaar vervoer.

Er is in al die jaren veel veranderd. Veel wegen zijn flink verbeterd, met meer snelwegverbindingen. Het openbaar vervoer heeft ook veel veranderingen doorgemaakt. De trein heeft slechts een beperkt bereik maar kan goed gebruikt worden voor het reizen tussen steden. Zodra je echter het platteland op wilt, ben je afhankelijk van bussen.

Wanneer je met de trein reist kun je het best van te voren online kaartjes kopen omdat dat meestal goedkoper is. Voor bussen ben je niet altijd afhankelijk van de nationale busonderneming Bus Éireann. Er zijn ook andere busondernemingen die je soms goedkoper naar bestemmingen brengen. JJ Kavanagh & Sons is een van die ondernemingen en wanneer je op timetables klikt, kun je zien welke routes ze rijden. JJ Kavanagh & Sons heeft nu ook een app voor op de telefoon. Vanuit Donegal kun je met Gallagher’s coaches naar Noord-Ierland reizen.

Met de reguliere Transport For Ireland (TFI) diensten, waarin zowel trein als bus is opgenomen en in Dublin de Luas (tram) en de Darttreinen, kom je echter op de meeste plaatsen waarbij de local link, voor het bereiken van de plattelandsbestemmingen, vaak gebruik maakt van plaatselijke busbedrijven. Transport For Ireland heeft een reisplanner waarbij je begin en eindbestemming, dag en tijd kunt aangeven, net als de Nederlandse 9292 planner en waarvoor ook een app beschikbaar is voor in de telefoon. Er zijn zelfs meerdere apps waarbij uitleg voor het gebruik wordt gegeven (In het Engels uiteraard. Mocht dat een probleem zijn kun je het in de chrome browser naar het Nederlands laten vertalen). TFI biedt ook fietsverhuur in de grotere steden aan waarvoor je een driedaags of jaarlijks ticket kunt kopen voor 3 Euro en 10 Euro met daaroverheen de fietshuurprijs per uur en € 150 borg dat echter niet van de kaart wordt afgeschreven, tenzij de fiets niet wordt geretourneerd.

Wanneer je in Dublin en omgeving blijft, dan kun je gebruik maken van een zogenaamde leap visitor card. Dit is openbaar vervoer kaart die één of meerdere dagen geldig is en online of bij verkopers op Dublin airport (aankomsthal 1 en 2) en verkopers op Heuston station, Connoly Station en bij het kantoor van Dublin Bus aan O’Connell Street kan worden aangeschaft. De prijs varieert bij schrijven van 8 Euro voor een dag tot 32 Euro voor zeven dagen. Het is een fysieke kaart die bij online kopen naar je toe wordt gestuurd, zodat je de kaart in ieder geval veertien dagen voor vertrek moet bestellen. Ongebruikte kaarten blijven een jaar geldig. De kaarten kunnen op verschillende punten worden opgeladen, mocht je ze willen verlengen.

Naast regulier openbaar vervoer worden er door gespecialiseerde busbedrijven ook toeristenexcursies aangeboden. Een van de bekendste en goedkopere is Paddywagon tours. Zij bieden het hele jaar door excursies aan en opereren vanuit verschillende steden. Mocht je ver buiten het toeristenseizoen reizen, kan het zijn dat bepaalde excursies vanwege te weinig belangstelling niet door gaan. Check van te voren. Vanuit de grotere steden Dublin en Cork heb je de zogenaamde hop-on hop-off bussen die bij alle toeristenattracties in de stad stoppen en je naar believen op en af kunt stappen waarbij door deze busondernemingen op hun website onder de kop “day tours” ook dagexcursies worden aangeboden. Daarnaast zijn er plaatselijke initiatieven in de kleinere toeristenplaatsen waarbij locale ondernemingen bustrips aanbieden die plaatselijk worden aangeboden, vaak alleen tijdens het toeristenseizoen.

Voor mensen die liever niet met de auto in Ierland reizen of niet in het bezit zijn van een rijbewijs, zijn er dus voldoende reismogelijkheden, vooral in het late voorjaar en de zomer.

Dubbeldekker bussen in Galway City. Bron: Galwaytransport.info

Auteur: limerickdolf

English: My Name is Dolf Patijn. I'm a Dutchman but I live in County Limerick in Ireland. I'm a photographer and I play Irish traditional music. As a photographer I work for ilovelimerick.ie and freelance. If you would like to buy prints of my photos you can contact me on digitaldolf@yahoo.ie ------------------------------- Nederlands: Mijn naam is Dolf Patijn. Ik ben een Groninger maar woon sinds het jaar 2000 met mijn Ierse vriendin en twee katten in het zuidwesten van Ierland. Naast mijn werk in de gezondheidszorg, fotografeer ik (o.a voor ilovelimerick.com) en speel ik Ierse traditionele muziek. Mijn foto's zijn te zien op mijn nieuwe site: digitaldolfphotography.wordpress.com op Facebook (https://www.facebook.com/digitaldolfphotography), Flickr (digitaldolf) en op mijn fotoblog (http://digitaldolf.blogspot.ie/). Ook verzorg ik een kattenblog in het Engels (http://felinerambles.blogspot.ie/) Een van mijn grootste hobbies is het lezen van fictie en ik ben ook op Goodreads te vinden (https://www.goodreads.com/user/show/3303223-digitaldolf)

3 thoughts on “Openbaar vervoer in Ierland.

  1. hoe zit t met met vervoer, buiten Dublin, met een rolstoel. Heeft U dar meer info over misschien? Alvast bedankt, groetjes,
    Lenny van der Leer

    Like

Plaats een reactie