limerick-groninger

Een blog over Ierland.

Wandelen in Ierland.

Een reactie plaatsen

Soms heb je het idee, wanneer je door de heuvels en bergen van Ierland wandelt, dat je in een boek van Tolkien bent terechtgekomen. De namen van heuvels, bergen en streken met tot de verbeelding sprekende namen, waar soms legendes en verhalen aan verbonden zoals bij Slievenamon. Laaghangende bewolking kruipt langzaam rond de toppen en je loopt soms door bos waar je oude, bemoste ruïnes tegenkomt en langs snelstromende beken wandelt. Of je bevindt je aan de kust op een strand omzoomt door klippen en rotsen met het geluid van de Atlantische oceaan en zeevogels op de achtergrond.

Bemoste ruïne tijdens wandeling in de Ierse midlands. (Zie blog over Glenbarrow, County Laois).

Ierland is een paradijs voor zowel de doorgewinterde lange-afstand wandelaars en de ervaren bergwandelaars als de gelegenheidswandelaars die het liefst goed gemarkeerde, kortere luswandelroutes volgen.  Door heel Ierland heen vind je lineaire wandelingen en luswandelingen aan de kust en in de binnenlanden. Op sommige wandelingen kom je bijna geen mens tegen en kom je heerlijk tot rust.

Er zijn echter een aantal factoren waar je in Ierland rekening mee moet houden. Allereerst is daar natuurlijk het weer. In Ierland kun je het hele jaar door soms een paar verschillende weertypes op een dag krijgen. Het kan ’s ochtends vroeg schitterend zijn met stralende zon, terwijl een paar uur later ineens een aantal regenbuien vallen waarna het soms in de late middag ineens weer mooi is of andersom. Natuurlijk hebben we ook mooie droge dagen maar je moet in ieder geval met alles rekening houden, vooral in de berggebieden waar het weer binnen een aantal minuten kan omslaan. Als weerapp gebruik ik meestal yr.no. Ten tweede moet je rekening houden met de verschillende ondergronden. Veel bergwandelingen gaan gedeeltelijk door bergveengebied, waar het, vooral na een aantal regendagen, flink zompig en modderig kan zijn.

De beste tijd van het jaar om in Ierland als toerist te gaan wandelen is van mei tot oktober,  wanneer je voldoende daglicht hebt. Dit is normaalgesproken ook de tijd dat georganiseerde wandelvakanties beschikbaar zijn en dat er meer accomodatie beschikbaar is.

Kleding en schoeisel is mede afhankelijk van waar je wilt gaan wandelen. Mocht je de heuvels en bergen in willen gaan dan zijn goede (hoge) kwaliteitswandelschoenen aan te raden en dan het liefst waterafwerend vanwege mogelijk natte en modderige gedeeltes. Wat kleding betreft moet je dus altijd rekening houden met regen of – meer naar de kust – zeemist. Vooral in de Ierse berggebieden kan het weer soms binnen een aantal minuten omslaan en loop je ineens in dichte mist of een regenbui. Een goede kwaliteit wandelbroek en een lichtgewicht fleece over een basislaag en een lichtgewicht wind- en waterdichte jas zijn aan te raden wanneer je de bergen in trekt. Je kunt de lagen die je nog niet draagt dan zonder moeite in een kleine rugzak met je meedragen.  Orla en ik beklommen Mount Seefin in het Ballyhoura berggebied terwijl het aan de voet, uit de wind een graad of 22 was. Eenmaal boven op de helemaal niet zo hoge berg stond er een erg koude, harde wind en was het waarschijnlijk nog maar een graad of 12 en kregen we een tien minuten durende regenbui op onze kop. Het uitzicht maakte veel goed. Op de klippen aan de kust kan er ook vaak een sterke, koude wind staan en is een goed windjack aan te raden, zelfs midden in de zomer. Er groeit veel gaspeldoorn in de Ierse berggebieden en de soms nog lage struiken hebben gemene stekels waardoor het dragen van een korte broek is af te raden, niet alleen vanwege stekelstruiken maar mede vanwege teken. Reflecterende hesjes zijn aan te raden wanneer je ook gedeeltes over de weg loopt.

Wanneer je in de hogere berggebieden van Ierland meer van de platgebaande paden loopt of langere hikes gaat wandelen is een kompas en kaart van het gebied aan te raden. De Ordnance Survey Discovery kaarten van 1:50.000 zijn vaak genoeg. Je kunt kaarten en gidsen in Ierland in fysieke boek en reiswinkels en bij Trailhead kopen en in Nederland bij de Zwerver. (Zijn ze wel wat duurder). Kaarten van 1:25.000 zijn voor sommige gebieden ook te koop. Vertrouw niet altijd op je telefoon omdat het bereik in deze gebieden vaak erg slecht is. Wanneer je op een wandelapp bent geabonneerd, kun je soms wandelingen downloaden en offline gebruiken. Zorg ervoor dat je dit op tijd hebt gedaan en neem een powerbank (externe oplader) mee zodat je niet met een lege batterij komt te zitten. Mocht je niet met kaart en kompas overweg kunnen dan is het aan te raden om je aan goed gemarkeerde wandelingen te houden.

Gemarkeerde wandeling naar Lough Muskry in de Galtee Mountains.

Voor de doorgewinterde bergwandelaars is de MacGillycuddy’s keten met Ierland’s hoogste berg Carrauntoohil (1038m), de grootste uitdaging. Wanneer je kikt op het lopen over smalle bergrichels met links en rechts een afgrond, dan is dit de plek. Voor de minder ervaren wandelaars wordt aangeraden om deze bergketen alleen met gids op te gaan. Wat betreft uitdagingen aan de kust kun je in Donegal de one man’s pass op Slieve League, de hoogste klippen van Ierland lopen. Dit is zeker niet voor mensen met hoogtevrees en niet aan te raden met slecht weer.

Voor de wat minder ambitieuze wandelaar zijn er in Ierland een groot aantal gemarkeerde (lus)wandelingen te vinden, waarvan sommige de heuvels en bergen aan de kust en in het binnenland opgaan of er omheen en andere weer in de lagere gedeeltes blijven, soms langs rivieren en door bossen. Veel van de wandelingen die gedeeltelijk door bos gaan zijn door de organisatie Coillte uitgezet. Coillte (uitspraak ongeveer: kwieltje) is Iers voor bos en Coillte is een soort staatsbosbeheer. Veel van hun bos is jammergenoeg monocultuur voor de kap. Een enkele keer is een Coillte wandelgebied daarom gedeeltelijk afgesloten wanneer er kap plaatsvindt. Vaak zijn er luswandelingen van verschillende lengte en moeilijkheidsgraad uitgezet die aan het begin van de wandeling op een kaart worden aangegeven en uitgelegd. Je kunt ze meestal ook online vinden. De moeilijkheidsgraad wordt hier vaak aangegeven met easy, moderate en difficult of soms strenuous (zeer inspannend). Er staat dan meestal informatie bij over wat je kunt verwachten en soms hoe fit je moet zijn om de route te lopen. Je kunt dan ook woorden tegenkomen als “scree”: los gesteente dat het lopen bemoeilijkt, “scramble”: handen-en-voetenwerk tijdens een klim of afdaling, “looped walk”: luswandeling, “cairn”: door mensen gemaakte stapel stenen op de top van een heuvel of berg of onderweg om de route aan te geven. Veel wandelingen zijn op de app AllTrails te vinden. Deze app heeft een gratis versie en een uitgebreidere betaalde versie die je ook toestaat om wandelingen te downloaden zodat je ze offline kunt gebruiken. Handig wanneer je in een gebied slecht internet hebt.

Reken voor wandelen (afhankelijk van de ondergrond) 12 minuten per kilometer (5 km per uur) + 10 minuten voor iedere 100m die je omhoog gaat. Dat is zonder rustpauzes, over een redelijk begaanbaar pad.

NB: Mountaineering Ireland heeft een graadindeling opgezet die iets afwijkt van de graadmeting die je bij veel van de vaak door lokale organisaties uitgezette en onderhouden gemarkeerde wandelingen ziet.

Natuurlijk kun je in Ierland ook mooie strandwandelingen maken. Wees er echter op bedacht dat sommige stranden bij hoogwater compleet overspoeld worden. Dit is geen probleem wanneer je duinen achter je hebt en gemakkelijk van het strand kunt komen, maar stranden aan een klippenkust, vooral met hier en daar vooruitstekende klippen, kunnen soms in gedeeltes geïsoleerd raken. Bij laagwater loop je over strand om de vooruitstekende rotsen heen, maar bij hoogwater is je weg naar het gedeelte met het pad omhoog ineens afgesneden. Hou dus naast toegangspaden de getijden in de gaten. Je kunt Ierse hoog- en laagwaterstanden hier vinden.

De Coppercoast, County Waterford met een aantal stranden die bij hoogwater geïsoleerd zijn.

In Ierland is een aantal jaren geleden ook begonnen met het aanleggen van zogenaamde Greenways. Dit zijn gestandaardiseerde, autovrije wandel – en fietsroutes die ook rolstoel-toegankelijk zijn. Je vindt ze door heel Ierland. Het zijn lineaire routes die je in gedeeltes kunt wandelen. Houdt er rekening mee dat fietsers deze routes ook gebruiken.

Honden: mocht je met een of meerdere honden op vakantie gaan, houd er rekening mee dat op veel trails in de heuvel – en berggebieden honden niet (meer) worden toegelaten. Veel trails gaan over het grondgebied van een boerderij, soms met koeien, maar vooral in de wildere gebieden schapen die los rondlopen. Mede door het zich niet aan de regels houden van sommige hondenbezitters die honden toch los lieten lopen waar ze alleen aan de lijn waren toegestaan, staan nu zelfs bij wandelingen waar honden eerst wel waren toegestaan, borden met “no dogs allowed”.

Tot slot nog een aantal handige links:

Sport Ireland walking trails.

AllTrails Ierland.

AllTrails Ierse nationale parken.

Waterways Ireland. (Wandelingen langs het water)

Coillte (wandelingen van het Ierse staatsbosbeheer)

Weersvoorspellingen voor Ierse berggebieden.

Auteur: limerickdolf

English: My Name is Dolf Patijn. I'm a Dutchman but I live in County Limerick in Ireland. I'm a photographer and I play Irish traditional music. As a photographer I work for ilovelimerick.ie and freelance. If you would like to buy prints of my photos you can contact me on digitaldolf@yahoo.ie ------------------------------- Nederlands: Mijn naam is Dolf Patijn. Ik ben een Groninger maar woon sinds het jaar 2000 met mijn Ierse vriendin en twee katten in het zuidwesten van Ierland. Naast mijn werk in de gezondheidszorg, fotografeer ik (o.a voor ilovelimerick.com) en speel ik Ierse traditionele muziek. Mijn foto's zijn te zien op mijn nieuwe site: digitaldolfphotography.wordpress.com op Facebook (https://www.facebook.com/digitaldolfphotography), Flickr (digitaldolf) en op mijn fotoblog (http://digitaldolf.blogspot.ie/). Ook verzorg ik een kattenblog in het Engels (http://felinerambles.blogspot.ie/) Een van mijn grootste hobbies is het lezen van fictie en ik ben ook op Goodreads te vinden (https://www.goodreads.com/user/show/3303223-digitaldolf)

Plaats een reactie